MEDOVINA

 

Při pojednání o včelích produktech nemůžeme zapomenout na nápoj z

medu – medovinu. Je to čistý nápoj, který sladce pohladí již svým jménem.

Vzniká na bázi kvašení medového roztoku několika způsoby, za použití od –

lišných receptur. Obsahuje cca 12% alkoholu a od nejstarších dob je pov

ažována za zdroj života, moudrosti,odvahy a síly. Vaří se z medu a je mnoho

receptů podle chutí výrobce. Již staří Egypťané, Řekové, Římané, Germáni

a Slované tento nápoj vařili, jak se dozvídáme ze starých pověstí těchto

rodů. Medovinu jako nápoj nesmíme medem ošidit – na 100 litru medoviny

musíme dát 35 – 50 kg medu a nechat ji po vykvašení dlouhodobě zaležet.

Jestliže zaležení trvalo 3 – 5 roků, pak víme, co pili staří Čechové. A jestliže

založení – vyzrání medoviny – vydržíme 10 – 15 roků, potom víme,

co pili bohové na Olympu.